Ejendomsgrænse - ønsker du at udvide din ejendom?
Overvejer du at opsætte en carport, plante en ny hæk eller på anden måde ændre på din grund? Så er det afgørende, at du kender din ejendoms præcise grænser. Mange tror fejlagtigt, at det synlige skel – eksempelvis en gammel hæk eller et hegn – svarer til den juridiske ejendomsgrænse. Men i virkeligheden kan grænsen være rykket over tid, særligt hvis en nabo har benyttet sig af et stykke af din grund i en længere periode. I sådanne tilfælde kan der være tale om hævd – et begreb, der betyder, at man har opnået rettigheder over et areal gennem langvarig og uafbrudt brug. Det kan få stor betydning for, hvad du må – og hvor du må det.
Hvor ligger ejendomsgrænsen?
Det er en almindelig misforståelse, at den synlige afgrænsning mellem to grunde – som en hæk, et hegn eller en mur – nødvendigvis svarer til den officielle ejendomsgrænse. I virkeligheden kan det registrerede skel, som fremgår af matrikelkortet, afvige betydeligt fra den faktiske brug og opfattelse på stedet. Hvis du eller din nabo i mindst 20 år har brugt et område uden indsigelse fra den anden part – og uden nogen aftale – kan der være vundet hævd over arealet. Det betyder, at den oprindelige ejendomsgrænse reelt kan være forskudt i praksis. Så selvom skellet på papiret ser ud til at ligge ét sted, kan den juridiske virkelighed være en anden. Derfor er det vigtigt at undersøge både det registrerede skel og den faktiske anvendelse gennem tiden, før man træffer beslutninger om byggeri, hegn eller plantning tæt på skellet.
Er der tale om hævd?
At have hævd over et areal, forudsætter:
- At man ikke har indgået en aftale med den pågældende ejer af jorden.
- At man uberettiget har benyttet sig en anden mands areal i et uafbrudt omfang på mindst 20 år.
Der er dog imidlertid en række forhold, som skal være opfyldt i den gældende situation. Derfor kan det i sidste ende være nødvendigt at gennemføre en skelforretning. I skelforretningen bliver skellet fastlagt, hvis du og din nabo ikke kan blive enige om, hvorvidt der er vundet hævd.
LandSyd kan fastlægge ejendomsgrænsen
Hos LandSyd kan vi være dig behjælpelige med et at fastlægge din ejendomsgrænse. En af vore landinspektører med beskikkelse, kan vi udføre matrikulært arbejde, hvilket betyder at vi suverænt kan fastlægge, hvor skellets beliggenhed er.
Det beskikkede arbejde består blandt andet af et givent overblik over ejendomsgræsen, via luftfotos og gamle målinger af ejendommen. Ved en regulær skelsætning vil det altid kræve en opmåling og eventuel afmærkning. Vores arbejde er reguleret af lovgivningen. Derfor kan du altid være sikker på, at du med vores hjælp, vil få den rette skelplacering for din ejendom.
Landsyd bistår også gerne med mæglingen mellem dig og din nabo, når skelplaceringen er blevet afsagt. Skulle der opstå kontroverser mellem parterne, er vore landinspektører uddannet i konflikthåndtering, og vil derfor kunne hjælpe med, at parterne kan komme til enighed om skelplaceringen.